In samenwerking met Stichting Literatuur Prijs organiseerde De Nieuwe Liefde op zondag 11 april een livestream met Simone Atangana Bekono en Gerda Blees, twee van de genomineerde auteurs op de Shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2021. Simone Atangana Bekono werd genomineerd voor haar roman Confrontaties, en Gerda Blees voor haar roman Wij zijn licht. Voor beiden is het hun debuutroman.

Een overkoepelend thema in de zes genomineerde boeken is jezelf wel of niet kunnen losmaken van beklemmende structuren, die van de groep, je familie, het dorp, of de geschiedenis. 
Presentator Mirthe Frese sprak met Simone Atangana Bekono en Gerda Blees over de dwarsverbanden in hun werk, hun beeldende en verpletterende taal en over schrijverschap anno 2021. Aan de hand van de personages uit hun boeken spraken de beide debutanten over bevrijding en identiteit. Hoe maak je je los van een geïsoleerde groep of beklemmende familiestructuur als deze je in je vrijheid beperkt? Door jezelf te verliezen in fantasieën? Jezelf te verplaatsen in de dader? Of door zelf in actie te komen?

Actrice Charlene Sancho en acteur Rick Paul van Mulligen lazen passages voor uit de genomineerde boeken. Er was muziek van jazz-saxofoniste Kika Sprangers.

 Bekijk hier de livestream van Vleugels of vuisten 

Anne-Romee leest een fragment voor uit het boek ‘Wij zijn licht’ van Gerda Blees

Anne-Romee koos haar fragment omdat “deze passage in een paar heldere zinnen de ingewikkelde relatie schetst die de leden van de woongroep Klank & Liefde met eten hebben. Ondanks dat Muriël zoveel honger heeft dat ze er duizelig van wordt, ondanks dat er eten binnen handbereik is, en ondanks dat er niemand kijkt naar wat ze doet, de levensovertuiging die zij als groep hebben zwaarder telt dan haar eigen gevoel of de signalen van haar lichaam. Muriël kan of wil de principes van de groep gewoonweg niet overboord zetten. Deze trieste scène waarbij zij zich een uur lang letterlijk vastklampt aan de koelkast, beschreven vanuit het bijzondere perspectief van de nacht als verteller, raakte me diep en zette direct de toon voor de rest van het boek.’ Luister hier naar het fragment

Eva leest een fragment voor uit het boek ‘Wij zijn licht’ van Gerda Blees
Patrick leest zijn gekozen fragment voor uit het boek ‘Confrontaties’ van Simone Atangana Bekono
Vleugels of vuisten