Dick Benschop is de voorzitter jury Libris Literatuur Prijs 2016.

Dick Benschop, President Directeur van Shell Nederland B.V., zal de jury van de Libris Literatuur Prijs voorzitten als opvolger van Wim Pijbes. Op 9 mei 2016 zal hij tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam bekend maken wie volgens de jury de beste Nederlandstalige roman van dit jaar heeft geschreven.

De jury bestaat verder uit:

  • Onno Blom, schrijver, biograaf en literair criticus;
  • Sebastiaan Kort, literair recensent voor NRC Handelsblad en Ons erfdeel;
  • Hanca Leppink, oud-directeur/uitgever Luitingh-Sijthoff;
  • Margot Vanderstraeten, schrijver en journalist bij De Morgen.

Met de Libris Literatuur Prijs is een geldbedrag van in totaal 65.000 euro gemoeid (2.500 euro voor de zes genomineerde auteurs en 50.000 euro voor de uiteindelijke winnaar). De winnaar ontvangt bovendien een bronzen legpenning, ontworpen door Irma Boom. Dit jaar ging de prijs naar Ik kom terug van Adriaan van Dis.

Data publicatie longlist, nominatiebekendmaking en prijsuitreiking 2016

De Libris Literatuur Prijs wordt toegekend voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. De prijs is gemodelleerd naar de Britse Booker Prize. Dat houdt in dat er een longlist wordt gemaakt (1 februari 2016), gevolgd door zes nominaties (7 maart 2016), waarna tot slot de prijswinnaar wordt bekend gemaakt (9 mei 2016) tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam.